От пет години насам Нестле, една от най-големите компании за храни

...
От пет години насам Нестле, една от най-големите компании за храни
Коментари Харесай

Нестле отчита рекорден ръст на приходите си

От пет години насам " Нестле ", една от най-големите компании за храни в света, регистрира най-бързия напредък на приходите си от продажби през първото тримесечие на 2021 година. Те са в размер на 21.1 милиарда швейцарски франка с органически растеж от 7.7% и действителен вътрешен растеж - увеличено ползване спрямо миналата година от 6.4 %. Това заяви изпълнителният шеф на компанията Петър Стоилов на онлайн конференция. 

 

Резултатите на " Нестле България " при започване на годината също са положителни - 60 млн. лева доходи, органически растеж от 4.3% и действителен вътрешен растеж от 3.9 на 100. Компанията чака до края на годината да доближи органически растеж от над 5-6 %.

" През пандемичната 2020 година групата също се показва доста добре. На международно равнище продажбите са на стойност 84.3 милиарда швейцарски франка, което е 3.6% органически и 3.3% действителен вътрешен растеж. У нас облагата е в размер на 266 млн. лв.. Тук има органически спад от 1.1%, само че 0.7% вътрешен растеж ", разгласи Стоилов и добави, че в световен и народен проект, сегментът на бързооборотните артикули е останал резистентен на рецесията, " което в действителност е една добра вест за нас. "

Добрите резултати на групата през предходната година се дължат най-много на продажбите от три категории артикули. Първата е " Домашни любимци " - през 2020 година осиновените домашни любимци в Европа са се нараснали с една четвърт, а в България с 10 %. Втората категория е " Млечни и кулинарни артикули ", защото има увеличена консумация и увеличение на домашно приготвяната храна у дома поради локдауна. Консумацията на кафе вкъщи също е повишена, поради което са се продавали повече кафе артикули като капсули.

Директорът на компанията означи и спадовете, които са регистрирани при шоколадовите и захарните произведения. Той разясни, че това е импулсна категория артикули, а в условия на рецесия хората внимават с покупките. " След отминаването на първия и втория локдаун продажбите започнаха да се възвръщат, само че най-много тези на фамилните опаковки. Именно по тази причина " Нестле " натъртва на нововъведения в тази група и прибавя четири продукта в опаковките на " Мура минис " и " КитКат мултипак ", разяснява още Стоилов. 

Спад има при минералните води, както поради изтеглянето на вложения, по този начин и поради неподходящия валутен курс на скъпия швейцарски франк.

Приоритети, цели и вложения...

Приоритети на компанията през 2020 година са били сигурността и здравето на чиновниците, устойчивостта на индустриалния развой, дейностите в поддръжка на обществото, както и диверсифицираното портфолио. " В световен мащаб " Нестле " групата има съществена задача и цел - здравословното хранене " - заключи Петър Стоилов. 

Тази година на българския пазар ще излязат нови артикули, свързани със здравословното хранене. Планираните вложения на " Нестле България " през 2021 година са на стойност общо 22 млн. лв.. От тях 18.8 млн. лева са за повишение на продуктивността и създаване на нови артикули, а 3.1 млн. лева - за сигурността на чиновниците във фабриката. Фабриката е център на нововъведенията.

" Миналата година " Нестле " сътвори нов артикул - " КитКат чънки " с бял шоколад, а напълно скоро се чака и подобен с пуканка ", заяви шефът на фабриката Сара Вуйтене. В нея работят 560 чиновници. 95% от производството се изнася, като предходната година са създадени 16368 тона.

Устойчиво развиване

" Нестле България " регистрира приложимост на по-малко вода, сила и пластмаса. Консумацията на вода е понижена с 15%, въглеродните излъчвания - с 31%, а пластмасата - с 32 тона ", разгласи Нели Ангелова, управител връзки за Югоизточния пазар.

Тя съобщи, че през последните 10 години компанията е понижила използването на вода с над 67 %. По думите й стана ясно, че компанията ще купува електричество през тази година единствено от ВЕИ. Освен това компанията продължава да не генерира никакви боклуци, защото всичко се рециклира. " 1662 тона парникови излъчвания ще се спестят през 2021 година по проект.1.8 млн. лева са вложени в поддръжка на обществото през предходната година. Като поради пандемията са направени и непланирани вложения. " Нестле България " беше една от първите компании с дарителски стратегии, като раздаде над 188 хиляди порции енергийни храни и питиета на медицински личен състав и обществено слаби хора ", отбеляза още Ангелова. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР